10 grunde til at tage til tandlægen

| |

De færreste holder af at tage til tandlægen. Det kan nemlig både være ubehageligt og dyrt – og så skal tandlægebesøgene passes ind i en travl hverdag. Der er dog god grund til at tage til tandlægen. Faktisk hele 10 af slagsen og dem kan du se her.

Regelmæssige tandlægebesøg øger din tandsundhed

Når du hele tiden er på forkant med din tandsundhed, kan du tage tingene i opløbet, så de aldrig når at udvikle sig til reelle problemer. En tandrensning kan for eksempel forhindre unødig aflejring af skidt mellem tænderne, som på sigt kan give huller i tænderne eller tandkødsbetændelse.

Du kan komme større problemer i forkøbet

Langt de fleste problemer med tænderne er opstået i det små. Således kan et mindre hul helt holdes i skak – eller fikses – inden hullet udvikler dig yderligere og måske til sidst giver betændelse i rodkanalen, hvilket kan være meget smertefuldt.

Regelmæssige tandeftersyn er oftest billigere på den lange bane

Selvom det kan virke som en unødig udgift at tage til tandlægen, når der ikke er nogen problemer, er det dog ofte billigere på den lange bane. Et enkelt hul med efterfølgende plastfyldning kan for eksempel nemt koste 1500 kroner eller mere – hvorimod et forebyggende tandeftersyn med tilskud fra den offentlige sygesikring som regel kun koster en femtedel.

Du kan slippe noget af din tandlægeskræk

Dem som er bange for at tage til tandlægen, er det som regel af frygt for, at det gør ondt eller på anden måde er ubehageligt. Hvis du tager regelmæssigt til tandlægen sker der dog to ting:

Du forebygger problemer, så du slet ikke behøver have ondt fremover – og du øver dig i at gå til tandlægen, hvilket vil gøre din tandlægeskræk smule mindre fra gang til gang.

Du bevarer et flot smil

Vi tildeles desværre kun ét sæt voksentænder og dem vi har, skal derfor holde hele livet. Jo bedre du passer på dine tænder, des større er sandsynligheden for at du kan beholde dem alle sammen.

Et regelmæssigt tandeftersyn kan hjælpe på dette. Har du mistet enkelte tænder, kan du dog med implantater få genskabt dem, du mangler.

Du kan undgå dårlig ånde

De fleste tandklinikker tilbyder en tandrensning i forbindelse med det regelmæssige tandeftersyn. Tandrensningen fjerner plak og tandsten, der gør tænderne ru, hvormed der nemmere ophober sig snavs. Snavs, som netop vil lugte og give dårlig ånde med tiden.

Dine tænder bliver nemmere at holde rene

Samme tandrensning gør det nemmere at børste tænderne ordentligt og komme godt ind i mellemrummene med både børste og tandtråd. Hører du til dem, der glemmer tandtråden, er et tandlægebesøg også en god anledning til at få genopfrisket teknikken og vanen.

Du kan undgå ubehag og smerter

Ingen kan love dig at du kan gå gennem hele livet uden tandpine, men hvis du går regelmæssigt til tandlægen, er risikoen lille. De fleste tandpiner opstår nemlig som følge af ubehandlede problematikker – men som hyppig tandlægepatient sørger du netop for at få behandling i tide.

Du kan forebygge sygdomme

Ifølge Hjerteforeningen viser flere undersøgelser, at der kan være en sammenhæng mellem betændelse i munden – og især paradentose – og risikoen for åreforsnævring i hjertet.

Samtidig kan tandsmerter også have effekt på det psykiske helbred, ligesom kosmetiske tandproblemer kan have betydning for selvværdet. Derfor kan regelmæssige tandeftersyn påvirke den samlede sundhed positivt.

Du sætter et godt eksempel for dine børn

I Danmark er tandlægebesøg gratis indtil man fylder 18 år. Derefter skal man selv betale og det får mange unge til at holde sig fra at gå til tandlægen.

Dette er naturligvis en dårlig ide. Er dine børn vokset op med forældre, der går regelmæssigt til tandlægen er der derimod større sandsynlighed for, at de arver den gode vane som voksne.

Previous

10 grunde til at vælge en tryllekunstner og komiker

10 grunde til at give accessories til hende i gave

Next